söndag 22 november 2009

Dag #93 - surroundplanering

Veckan har flutit på bra. Eller ja, hyfsat bra i varje fall. Började fräsa i tretexen i vardagsrummet för att kunna lägga dit rör för elkablarna, så vi slipper ha dem liggandes ovanpå listerna. Gjorde det enkla först, dvs göra själva spåret för elen. Tanken var att jag skulle kunna kombinera el med framtida högtalar- och andra ljud-/bildkablar. Tyvärr får man nog inte dra dessa i samma rör, på grund av gällande elsäkerhetsregler. Då var planen att jag skulle dra två rör, ett för högtalarkabel och ett för el. Men eftersom jag inte riktigt vet hur jag ska ha högtalarna, så blir det lite lurigt att dra rör också - det kommer antagligen ändå resultera i att jag måste ha kabel utanpå väggen i slutändan. Och hur ofta behöver man dra om kabel egentligen? Alltså kom jag fram till att jag lika gärna bara kan lägga högtalarkabeln utanpå elröret, den är ju så pass tunn att den lätt går in utan att påverka listen som kommer sitta framför. Om jag sedan kommer behöva sätta satellithögtalare på väggen/i taket, så kommer en liten tunn kabel från golvlist upp på väggen, precis i hörnet, antagligen inte bli så himla konstigt ändå.

Just nu utgår vi (mestadels jag) från att det kommer finnas sex högtalare i rummet. Två frontar, två satelliter, en center och en bas. Vilket leder oss till nästa problem. De två frontarna bör stå på ungefär samma avstånd till TV:n för att få bästa effekt. Om man då ställer dem nära TV:n, så kommer en av dem stå precis jämte valvet mot trappan och därmed bli något som man "går runt" hela tiden. Inte så smidigt. Men man kan ju alltid sätta den på andra sidan valvet, i hörnet, där jag ändå ska ha receivern och vad vi nu ska ha mer. Då flyttas problemet till att bli den andra högtalaren, som egentligen borde stå på andra sidan spisen ... Där tog jag ju precis bort en stor del av väggen - just för att man ska se spisen. Blir helt tokigt att ställa en högtalare i vägen där istället.

Det kändes som att det bara fanns två alternativ, 1: köpa nya högtalare som går att väggmontera, 2: montera in högtalaren i väggen. Surround är ett måste, så något veligt "strunta i högtalarna" lär inte vara aktuellt. Dessutom köpte jag nya högtalare ganska nyss, om än väldigt, väldigt billigt, men det kändes ändå inte så logiskt att köpa nya. Så jag sågade upp väggen i skåpet och tryckte dit högtalaren. Resultatet blev ... Rätt bra faktiskt. Och alla i hushållet godkände ingreppet. Om än kanske inte med tjo och tjim.


Jag kommer inte fräsa in några rör för ljud/bildkablar till TV:n från PS3:an och liknande. Istället kommer jag fasa ur fodren till valvet, samt golvlisterna. Sen får det gå upp lite kablar från golvlisten till centern och högtalaren i skåpet kommer få sin kabel matad via spiselhällen, valvet och sen garderoben. Då kan jag antingen ställa PS3:an jämte stereon, och dra 10m HDMI till TV:n, eller jämte TV:n och dra 10m optisk ljudkabel till stereon. Båda kommer fungera lika bra. Mottagaren till TV:n måste dock stå jämte TV:n, eftersom kabeln till den bara är en meter eller så.

Det kanske låter logiskt, men det tog ett tag att fundera ut hur allt ska vara placerat. Det kommer ändå skita sig, eftersom soffan vi beställt inte medger att jag använder de bakhögtalare vi har, utan jag måste köpa väggmonterade varianter ... Men ändå, grunden ligger där den ska. Kändes väldigt motigt innan jag fick ordning på kabeldragningen, men när det väl löste sig så kändes det som att vi var på banan igen. Nu ska jag bara fixa fräsningen bakom elementet och i ett av hörnena, så är det bara att ringa elektrikern sedan. Hoppas han hinner komma innan jul!



I övrigt så har K färdigställt fönstren i köket, så nu har vi tillbaks vårt köksfönster. Det enda som är kvar att göra i detta rum är dörrkarmarna som ska målas vita och luckhandtagen som ska bytas ut. Hittade ett par fina i färgaffären, men de var cc 96 och de vi har är cc 128. Och vi är inte så sugna på att borra om/måla om några luckor. Tack och lov hittade jag till slut, efter mycket googlande, samma variant på nätet (7032 Svartjärn cc 128). Hörde med svägerskan om hon hade lust att kolla in i affären där hon bor och se vad de kostar.

Idag och igår målade vi taken som vi satte uppe förra helgen. Igår med grundfärg och idag med den riktiga färgen. Blev hur bra som helst. Tror inte vi behöver måla mer gånger. Dels är färgen slut, dels blev det faktiskt väldigt bra. Nog för att vi antagligen behöver köpa mer färg ändå, men men.

K har för övrigt roat sig med att slipa om vårt köksbord. Senaste nytt är att det ska lutas och vaxas med bivax. Eller var det olja där emellan? Nåväl, det gör inget om jag inte har stenkoll, det är inte mitt bord ändå. Hö hö.

Dessutom har jag reglat upp väggen vid trappen, så lite gips på det så är vi hemma.

måndag 16 november 2009

Dag #87 - miss i protokollet

- Räknade du något på hur mycket gips du behöver nu då?
- Ja, det var lite knepigt eftersom vissa väggar inte går varken hela vägen upp, eller jo, ja, det är klart att de går hela vägen upp, men inte riktigt lika långt upp som andra väggar. Eller. Äh. Du fattar vad jag menar.
- Inte direkt?
- Jo, men alltså. Vissa av väggarna är två och femtio, medan andra bara är en och tio eller en och sjuttio.
- Jaha, men det är väl bara att dra av det då och se om man kan matcha med någon annan längd på det som blir över på en skiva?
- Jo, det är klart, men sen är vissa väggar bara trettiofem breda, eller tjugofem, eller så.
- Okej. Men du räknade på det?
- O ja. Flera gånger. Eller ja. En gång räknade jag. Men jag var väldigt noggrann.
- Väldigt noggrann?
- Ja, noggrann. Använde miniräknare så att jag inte skulle räkna fel.
- Och ändå ...
- Uhm. Ändå.
- Vad gör vi med allt som kommer bli över då?
- Men det blir inte sååå mycket. Bara en *mummel* ...
- Bara hur mycket då?
- Bara en tre, fyra skivor. Fem, sex skivor kanske. På sin höjd. Kanske inte ens så många. Det är svårräknat förstår du.
- Kanske är bäst att jag räknar på tapeterna då?
- Jag köpte ett par halogenlampor åt mor också.
- Vad bra. Förutom att.
- Förutom att?
- Förutom att hon köpte nya när du var där i förrgår.
- Uhm. Just det ja.
- Nåt mer du förköpt dig på idag?
- Nej. Det skulle vara. Äh. Nej.
- Nå?
- Du är väldigt fin i håret.

Dag #87

Igår skulle resten av takpanelen upp. Det var det som var planerat. Mor kom förbi runt nio/tio-någonting och hälsade att lillebror, som hjälpte mig igår, inte gått upp än. Konstaterade att jag och K inte kunde slutföra taket så länge F fortfarande är vaken, så jag beslutade mig för att slänga upp reglar för väggen runt avloppsröret till övervåningen. Hittade en massiv 3x3-stolpe någonstans i ladugården. Med massiv så menar jag verkligen det. Tyckte den var lite väl stor, så jag tänkte att det är lika bra att dela den på mitten. Så får jag fler reglar. Körde den genom bänksågen och kom väl 30 cm innan det började ryka mystiskt från sågen. Är det där verkligen sågspån? tänkte jag lite kvickt, det ser ju mer ut som rök ... Körde lite till men blev bara mer orolig. Sänkte därefter klingan till enbart tre centimeter, istället för nio, och då gick det mycket bättre. Blev i och för sig tvungen att köra regeln tre gånger (3, 6 & 9 cm) genom sågen innan jag hade delat den, men det slutade ryka i varje fall.

Sen var det bara in och skruva fast grejerna i golv, tak och väggar. Försöka få det någorlunda rakt, vilket inte är så lätt när allt annat är snett. Det blev i våg i slutändan, men jag tror att väggen har lite mer än 90 grader i innerhörnet. Men väggen är böjd som ett U, så det går ändå inte att avgöra helt. När reglarna var på plats rotade jag fram lite råspont som förra ägaren lämnat kvar i ladugården. Måttade fram en bräda att använda som mall och gick in och prövade ut den. Verkade bra så jag sågade till alla i samma längd. Glömde helt att huset är 100 år, så när jag väl skulle sätta dit dem så var de givetvis lite för långa.

Fyllde på innanmätet med överbliven isolering. Tryckte in rejält, så slipper jag förvara massa öppnad isolering i ladugården sedan. Förväntar mig inte att det kommer göra någon jätteskillnad i slutändan, eftersom det är väldigt ojämnt tjockt runt röret. Bara några centimeter på ena sidan och säkert tjugo på andra. Men det kändes ändå bra.

(Dessutom borrade jag igenom plankväggen så att jag kunde dra ett rör för elkabel.)

Någon gång när jag pysslade med detta kom mor tillbaks från sin utflykt till Kållered. Diverse inredningsaffärer hade gåtts igenom. Lillebror ringde även här och undrade om vi kunde komma upp och hämta honom för nu hade han gått upp. Klockan ett/två-någonting. Spännande. Bad honom ta bilen ner när mor kom hem.

Så slog vi på råsponten utanpå isolering och reglar och blev mycket nöjd med resultatet.



Får ta och åka iväg och köpa lite gips idag, så att vi kan göra klart alla väggarna nu och påbörja avslutandet av nedervåningen. Köpa några reglar till, orkar inte såga mig igenom en sådan regel till, och sen slå upp regelverket runt elkablarna i trapprummet. Sen ska elektrikern hit och joxa innan jag kan slå igen väggen helt.

Efter detta gick vi på taket. Det går sjukt fort att sätta MDF-panel. Bara att såga till, limma lite på och sen smäck, smäck, smäck så är det klart. Och det blir bra också. Får vi bara på lite färg där så ... Det enda som var meckigt var att göra det lilla utrymme mellan trapp och vägg, där jag inte fick in mina axlar ordentligt. Måste öva på att dra dem ur led. Hade jag bara kunnat det så hade det inte varit några problem alls. Nu fick jag kila fast mig i en ruggigt obekväm vinkel och få en spik i taget från lillebror eftersom jag inte kunde få ner armarna och hämta själv. Men det blev bra i sluändan.



K kämpade på med fönsterfodren, och massa annat, och det blev jättebra det också. Satte upp några gardinkrokar också, så nu har vi gardiner färdigt i köket. Bara en fönsterbräda, lite färg på spikhuvuden och så, sen är vi klara i det rummet!

söndag 15 november 2009

Dag #86 - takpanel

För att försäkra sig om att man gör rätt när man skall till att sätta upp MDF-panel i taket, så är det viktigt att först läsa instruktionerna och ta vara på de viktigaste punkterna. Vore ju tråkigt om man gjorde fel och panelen helt plötsligt ligger på golvet en dag när man stiger upp (ner?).

"Förvara panelen i sin förpackning, oöppnad, i rumstemperatur minst 48 timmar innan panelen monteras."

48 timmar. Det är ju för sjutton hela helgen! Jag tycker vi trimmar ner det något, vad sägs om 48 minuter?

Förutom att sätta panel så flyttade jag telefonuttaget till trapprummet. Planen är att vi ska ha både telefon, modem och router någonstans under trappen och sedan dra datakabel (RJ-45) dit det behövs. Innan satt telefonen i lekrummet, i ett av ytterhörnen i huset, vilket hade lett till allt för långa kablar liggandes överallt. Framför allt om vi i framtiden vill ha upp datakablar på övervåningen, vilket inte är en helt orimlig gissning. Dessutom ska jag ju ha en kabel till PS3:an i vardagsrummet, så då blir kabeldragningen till den mycket, mycket enklare. Telefonkabeln i källaren var ändå bara dragen i taket, så det var enkelt att flytta den. Gissningsvis drar jag ner datakabeln till lekrummet i källartaket också, så får den gå där och sedan upp genom golvet i lekrummet. Blir en snyggare, eller i varje fall makligare, lösning än att dra den innanför listerna. Då måste jag i och för sig ut i krypgrunden och borra och enligt uppgift från säkra källor, så bor det stora monster där nere.



Eftersom jag bara har 20 mm flexrör, hittade billigt nånstans, så blev det även gott om plats kvar efter att jag lagt i 2 mm telefonkabel, så jag kan nog med gott samvete trycka ner en datakabel eller två också!

K målade väggarna, och de nya fönsterfodren, i köket, så nu är vi nära att färdigställa arbetet i det rummet. Det kommer bli mycket bra. Dessutom spikrensade hon tretexen i vardagsrummet, nederkanten alltså, så att jag kan fräsa in elkablarna i den. Så fort jag får tid.

Idag sätter vi dit de sista MDF-panelbitarna och sen ska jag se om jag kanske kan borra hål i lekrummet för datakabeln och möjligtvis leta reda på några lämpliga reglar för att sätta upp de nya väggar vi ska ha upp i vardagsrummet/trapprum. Vi får väl se.


onsdag 11 november 2009

Dag #82 - Exil

- Skriv direkt. Väntar du kommer du glömma.
- Inte då, jag är som en häst. Minns allt. Eller var det elefanter?

I lördags jobbade vi med ... Uhm. Det är liksom ... helt tomt.

Ehh. Vi börjar om.

I söndags oljade vi golven. Klockan nio/tio på morgonen började vi med att putsa bort överflödig lut med speciella putstrasor. Det yrde en hel del så det blev till att dammsuga upp efteråt. Det tog väl knappa timman skulle jag tro. Efter det fick F följa med farmor och farfar på julmarknad medan vi gav oss på oljandet.

Oljan skall appliceras i ett antal steg:
  1. Lägg på tre lager olja på sex brädor (eller så många som du når utan att gå på det du oljat in). Det skall vara rikligt med olja.
  2. Vänta 20 minuter.
  3. Kontrollera om oljan sugits in i trät, i så fall, lägg på ytterligare lager med olja och gå tillbaks till #2. Annars fortsätt till #4.
  4. Torka bort all överflödig olja med en trasa.
  5. Putsa de nyinoljade brädorna med specialtrasa (samma som vi tog bort luten med).
  6. Börja om på #1 med nya brädor.
I början är ju de där 20 minuternas väntetid inte något man funderar på direkt, man går ju till andra sidan rummet och börjar där när man gjort de första brädorna. Sen håller man på sådär, fram och tillbaka, tills man upptäcker att, nej, nu når jag inte mer än den här lilla biten och jag kan inte fortsätta någon annanstans för jag måste ju komma åt att torka av och putsa också. Så allt slutar med att man har en smal, smal korridor med o-oljade brädor mitt i rummet, som man bara kan göra cirka 50-60 centimer per 20 minutersintervall. De sista tre metrarna tar då alltså rejält med tid.



Som tur var så sög virket inte så mycket olja, vilket gjorde att det räckte med att olja in de tre första dragningarna på en gång och sedan någon gång extra på vissa ställen. Tror ändå att det tog till runt klockan åtta på kvällen innan vi var klara med alla rummen nere. Då gjorde vi i och för sig också valvet, men det räckte med att göra det nån enstaka gång för det virket sög inte alls.



Två personer (K och jag) höll alltså på en hel dag med ynka 50 kvadrat golvyta.
- Träningsvärk?
- Check.
- Leda?
- Check.
- Men det blev bra när det blev klart?
- Kändes mer som att gå i fängelse utan att passera gå, eftersom det inte går att vara i huset då oljan luktar så mycket. Vi lever nu, sedan i söndags kväll, i exil hos mina föräldrar i väntan på att lukten ska sansa sig.

Valvet hade jag för övrigt fixat tidigare. Kan detta vara vad som hände i lördags? Sågade till en liten bit från en gammal golvbräda och tryckte fast där en dörrbjälke tidigare suttit. Blev oförskämt bra om jag får säga det själv. Behövde egentligen inte ens limma den, för den passade så bra, men hellre säker än ledsen som de säger där borta. Ikväll är det förhoppningsvis slut på exilen, jag och F ska ner och lukta lite och se om det går att leva där.



Som bonus har jag fixat mor och fars TV. Nu kan de använda sin nya HD-box tillsammans med sin nya fullHD-TV. Väggmonterad och allt. Tog bara tre dagar att få ordning på allt. Kanske inte ska bli radio/TV-installatör när allt kommer kring.

fredag 6 november 2009

Dag #77

I onsdags, dvs dag #75, fogades resterande sprickor i golvet en andra gång. Dessutom slipades nästan hela vardagsrummet, och var således i det närmaste klart vad gäller fog och slip. Detta gjordes då ordinarie skribent var iväg och rusade efter en liten boll med många hål i, på det där sätt som så många män umgås efter jobbet ni vet. Jag fogade och svärfar slipade så det stod härliga till.

Dagen efter, dvs igår, spenderade vi kvällen med varsin vibrerande maskin. L slipade springorna i golvet och jag slipade andra sidan av valvet i vardagsrummet. Slipdamm överallt. Eller i alla fall nästan överallt. När L var färdig med sprickorna packade han ihop och gick och lade sig. Jag tog itu med den delikata uppgiften att sanera samtliga rum på slipdamm vilket tog sin lilla tid.

Idag har jag fortsatt saneringen genom att torka av samtliga golv med vatten. Sen var det äntligen dags för ett nytt moment, första lutningen av golven. Anledningen att vi lutar är att vi inte vill att golven ska gulna med tiden och få den där läckert gula furufärgen. Lutar man så förhindrar man denna process, somliga säger att man dessutom förstör träets naturliga process eftersom man dödar dess fibrer, men vi har inga problem med att mörda trä i det här huset. Eftersom lut är frätande utrustade jag mig i rejäla skyddskläder nertill.


Efter tio brädor var jag redan trött på't, och mina fötter var kokheta inne i sina luftbubblor. Men eftersom vi har bra många fler än tio brädor i våra golv var det bara till att jobba på. Två eller tre brädor i taget, långa tag med penseln som jag fäst på ett skaft. Fram och tillbaks, fram och tillbaks.


Här är skillnaden mellan en lutad bräda och en olutad bräda. Ser ni hur sned den övre är?


När vardagsrummet var gjort, det är ungefär hälften av den totala golvytan var planen att jag skulle fika. Snopet när jag insåg att fikat jag förberett stod på ett av fönsterbrädena i just vardagsrummet, jag kom alltså inte åt det för golvet var ju alldeles blött av lut.


Jaha, så kan det gå ibland. Bara till att fortsätta utan fika, bräda för bräda och sakta men säkert närmade jag mig slutet.

Redan innan jag började lade jag märke till att jag hade två olika sorters lut. Dels något som kallades Flügger Trälut, 1,5 dunk à 3 l. Dessa hade vi fått via svärmor som just fixat sina golv på samma sätt. Himla bra lut tydligen, och jag skulle komplettera genom att köpa två eller tre dunkar till. Sagt och gjort, idag var jag inne på Flügger Färg i Bollebygd och köpte lut. När jag sa att jag skulle ha lut där visade det sig att de hade olika sorters lut beroende på vilket sorts trä det var, alltså köpte jag lut för barrträd, en sort som visade sig vara mycket tunnare och mer genomskinlig än den lut vi redan hade hemma. Men det märkte jag inte förrän på slutet när jag lutade, för det var först då den första lutsorten tog slut.


Skillnaden blev ganska stor på golvet när jag just lagt på luten, men hur det blir när det har torkat, det vet vi inte förrän imorgon. Men det är ju bra, då har man något spännande att se fram emot imorgon när den mänskliga väckarklockan väcker en vid sjusnåret. Om skillnaden blir alltför stor ger vi oss iväg för att se om vi kan få tag på mer av den första varianten av lut. För imorgon, då ska vi luta golven en gång till. För en riktig mördare ser ju till att jobbet blir gjort på ett ordentligt sätt.

onsdag 4 november 2009

Dag #75

Igår fogade vi i alla springor i golven vi slipat hittills. Vardagsrummet hade vi redan gjort en gång, så det är i princip klart nu. Behöver gå över det en gång till och se om det har spruckit i nån fog eller så, men annars tänkte jag nog slipa det när F sover middag idag. De andra rummen behöver fogas igen, men det är möjligt att vi hinner det imorgon kväll, idag är det innebandy.

Fogningen är enkel, man tar en rejäl dos med fogjox och häller upp i en spann. Detta jox är helt vitt, så man måste blanda i några nävar spån för att få det i ungefär samma nyans som golvet. Sedan är det bara att mixa det med en lämplig pinne tills man får en konsistens som man själv är nöjd med. Vi har kört både löst rinnande och tjockare, men i slutändan är det ändå spånstorleken som gjort störst skillnad. Har man för grovt spån så fastnar spånkornen lättare på spackelspaden när man drar över springorna och då drar kornen med sig massan som redan ligger i springan och man måste göra om. 100-pappers-spån är att rekommendera.

Annars är det bara att sleva på, ungefär som att spackla en vägg, bara det att man ska försöka undvika att få stora spillfläckar på brädorna. Det går givetvis att slipa bort, men det fäster något bättre än spackel, det är ju ändå nån typ av lim, plus att det lätt bränner fast i slippappret och gör detta obrukbart.



När man sedan fått igen alla springorna låter man det torka ett tag, hur länge beror på hur breda springor man tätat, och sedan är det dags att slipa igen. För att bli av med de tunna missfärgningar som uppstår på sidorna av springorna (dvs på brädorna) när man lägger i joxet. Bara att köra över med trekantsslipen och 120-papper snabbt så blir det bra. Prövade köra för hand först och visst, det tar bort överflödigt jox, men missfärgningarna var lite för jobbigt för att ta bort. Gick bra mycket fortare med trekanten.

Enda som jag funderar över, efter att ha läst lite på byggahus.se, är huruvida det kommer spricka när golvet rör på sig under året. Förhoppningsvis är detta något elastiskt så att det inte gör det. Och för det andra finns det så många rabiata förståsigpåare på Internet så det är väl lika bra att bara ignorera dem. Jag har ju ändå redan gjort allt jobbet och jag brukar ju inte ha fel. Ha!

Det ser fint ut det vi har gjort hittills i varje fall.


måndag 2 november 2009

Dag #73

Det går trögt igen. Håller på att fylla igen springorna i golvet. Vardagsrummet har vi gjort en gång, och slipat efter den gången, men det måste till minst en gång till. Och efter det har vi de andra rummen kvar också. Men mina föräldrars golv blev väldigt bra, så det är väl bara att kämpa på.

En roligare nyhet är att jag var iväg och köpte en soffa idag. Efter månader av övertalning så fick jag äntligen igenom den jag ville ha. Känns i och för sig inte riktigt som att hon blev nöjd, så jag är lite kluven. Men jag tycker den är jätteskön och den kommer bli väldigt snygg. Och stor. Väldigt stor. 392 cm lång och sen en divan i ena änden (160 cm djup) och ett så kallat öppet avslut i andra änden, eller en riktigt lång divan kan man säga. Tror den är runt 180-190 cm eller så. På det tillkommer elva stora kuddar och två små. Vi kommer drunkna i soffa framför öppna spisen och TV:n. Men det är ju vad jag strävar efter också. Man ska aldrig vilja gå ur soffan. Trevlig personal i soffbutiken också, så bara bonus på det. Vi kunde till och med få låna med oss mattor hem, ifall vi var intresserade av det, för att se vilken modell som passar bäst just hos oss. Känns som att det kan vara värt att handla hos småhandlare ibland trots att jag varit lite emot det tidigare för jag trodde det skulle vara dyrare. Verkar snarare som att det är billigare och mer service och det är väl antagligen vad de lever på också.



I övriga nyheter så var jag på fotboll igår och såg många vuxna män sjunga i kör, klappa händerna och emellanåt uppföra sig som svin. Det var ... Intressant. K sadlade lite fönster, bakade bröd och var en sådan där hemmafru som männen ovan antagligen inte får tag på hur mycket de än försöker. Vissa får helt enkelt leva i ensamhet.