söndag 23 augusti 2009

Dag #01 - morgon

Huset vi köpt är inte färdigt. Det har stått där, på ungefär (ganska exakt faktiskt) samma plats i snart hundra år. Utvändigt har det renoverats av tidigare ägare (eternit har tagits bort och det har satts på panel och isolerats). Invändigt har vissa rum gjorts iordning och vissa ej.

För att hjälpa det stackars huset på traven, så har vi beslutat oss för att kavla upp ärmarna och hugga in. Även på ålderns höst har man faktiskt rätt att bli lite uppiffad.

På nedervåningen är det bara entrén, köket och toaletten som är gjorda (även om dessa också behöver lite kärlek). Resterande rum ser ut ungefär på detta vis.

Det vill säga: väggarna är tapetserade för ett par år sedan, taket vitmålat samtidigt och golvet ... Ja. Golvet ligger kvar där det har legat sedan, gissningsvis, 1964. Plastmattan är knappt hel (häftapparat har använts av tidigare ägare för att fästa den i golvet när den släppt) och tyvärr har modet förändrats sedan den lades in. Tråkigt, för den var säkert väldigt snygg då.

Längst ner i en av garderoberna (även dessa, gissningsvis, gjorda kring -64) noterade vi att golvet faktiskt var plankgolv. Inte helt orimligt att anta att det faktiskt ligger nån typ av trägolv under all plast. Högst upp i samma garderob, är taket av typen pärlspont.

Planen börjar formas.
  1. Släng ut plastmattan och se efter om trägolvet är något att ha. Förhoppningen är att det ska gå att återanvända genom att slipas för att sedan lutas, vilket kommer ge ett nytt fräscht utseende.
    • Om golvet inte verkar gå att rädda, hitta på en ny plan för hur det ska se ut.
  2. Riv ner det vita taket (tretex? spånskiva?) och kolla om inte pärlsponten under går att rädda och göra iordning.
    • Samma som golvet ovan, fast med taket då.
Detta skall alltså göras i fyra rum sammanlagt. Dessutom skall valvet (syns på bilden ovan) förhoppningsvis tas bort, så att vedspisen syns bättre, och garderoben under trappan skall även den helt demonteras. Tanken är att trappen skall få synas bättre, så att detta lilla rum blir luftigare (och lite mer tilltalande).

Vi kör igång på direkten, så får vi se var vi hamnar.

Inga kommentarer: