måndag 24 augusti 2009

Dag #02 - kväll

Bakslag. Det var i och för sig relativt väntat att golvet i utbygget inte skulle vara i så god form. Samma gällde taket. Men innerst inne så hoppas man ju alltid. Det kan gå. Men det gick inte. Vanliga brädor ligger på golvet, olika storlekar och ganska stora springor emellan dem. Känns inte som att det kommer gå att fixa dem. Frågan är vad vi ska ha istället. Taket är även det av bräd-typ. Inte så snyggt det vill säga. Där är det emellertid enklare att sätta dit en ny takpanel, så det bör inte bli något problem i sig. Golvfunderingar pågår så länge, förslag mottages gärna.


Rummet innan utbygget (trapprummet) ser dock ut att bli något knivigare. Vid senaste renoveringen, i samband med utbyggnationen (1964), flyttades tydligen väggen mot vardagsrummet cirka trettio centimeter. In i vardagsrummet alltså. Antagligen för att få plats med garderoben under trappen bättre, samt för att få en mer symmetriskt utbyggnad. Den gamla väggen revs då helt och ett valv sattes upp. Detta innebär att skarven mellan de två rummen, nu när masonit och plastmatta är borta, hamnar 30 centimeter in i rummet. Tyvärr ligger även golvplankorna olika, det ena på tvären och det andra på ... Vad som nu är motsats till tvären. Detta kan vi möjligen leva med, det är ju en kul grej att kunna se var den gamla väggen gick - förutsatt att skarven inte blir hiskeligt ful (den är lite asymmetrisk i dagsläget). Samtidigt infinner sig samma problem i taket och där kommer det inte bli snyggt att ha skarven på det viset. Dels ser den ut som den har "ramlat ner ur ful-trädet och träffat varje gren på vägen ner" och dels ... Det var nog inget mer faktiskt. Ful-trädet räcker.



Känns lite synd, då pärlsponten i sig var väldigt fin. Men om vi sätter upp lite takpanel här inne också (samma som i utbyggnaden) så kommer det nog bli bra i slutändan ändå. Frågan är hur golvet ser ut inne i garderoben. Är skarven lika tråkig hela vägen?



Sen upptäckte jag och lillebror att ena delen av valvet uppenbarligen inte kan vara bärande. Den flyttar sig nämligen när man puttar på den. Är det måhända gjort så att den bärande delen av väggen går ända ut i ytterväggen och de har satt upp väggen för att få ett "snyggt" valv? I så fall finns det en möjlighet att ta fram även denna, putsa upp och ha fri. Då skulle vi få fram två stycken liknande stockar (eller vad man ska kalla dem). Jag tror det kan bli snyggt. Kanske i kombination med att man slipar upp plankväggen under trappan? OBS! Inget av detta är förankrat med Hennes Majestät ännu, så vi behöver inte ta något för givet ännu. Men lite propaganda för detta kan väl aldrig skada?

Dessutom, som avslutning, så kan vi nu konstatera att 1964 är det definitiva året då utbyggnaden gjordes. Kolla här vad som använts som spånstopp!

Imorgon kommer vi ligga något lågt då det är inskrivning på nya BVC och dessutom ska vi till färgaffären för rådfrågning och färgkartelån samt att vi ska inhandla lite manliga verktyg. Kvalitetstid mellan far och son helt enkelt.

1 kommentar:

bollebygdsbo sa...

Intressant att få ta del av reparationen.
Kan ju vara bra att rörmokaren håller sig informerad och uppdaterad. ;)