lördag 29 augusti 2009

Dag #07

Idag svängde svärfar (rörmokaren) och svärmor förbi och vi började titta på hur vi ska dra rören (från det blivande badrummet på övervåningen) genom vardagsrummet. Med badrummets tänkta placering (rakt ovanför vardagsrummet, direkt jämte trappen på övervåningen) blev det till att dra rören mitt i vardagsrummet. Som "tur" är, så har det tidigare gått en vägg ganska så exakt på detta ställe, så det sitter ett valv kvar som vi kan konvertera till trumma för rören. Eller ja, bygga på så att det blir en isolerad, inbyggd variant av rör. Valvet kommer vara kvar till viss del, antagligen genom att den tjocka balken skalas av från spånskiva och putsas upp, men det är fortfarande inte helt bestämt.

Det var ett rejält meck med att ta upp golvet för att kolla om det ens lämpade sig att dra röret där vi ville. Först borrade svärfar uppifrån och ner, genom golvet, för att kolla var vi kom ut. Grunden i källaren är nämligen cirka 90 cm tjock, så det var inte bara att borra hål inne efter kanten mot väggen. Då hade vi riskerat att vara tvungna att bila sönder väldigt mycket betong. I vilket fall började vi med att borra och sedan tog vi en titt genom att öppna upp några golvbrädor och se hur det såg ut under. Rejält spikade var dessa brädor - smidda spikar av mått så-gott-som-enorma. Dessutom tog vi upp golvet "från fel håll", vilket betydde att vi inte kunde dra ur spiken för att sedan bara dra loss brädan, utan var tvungna att först dra loss spiken i springorna (helst utan att förstöra brädorna för mycket) och sedan ta loss brädan. Pilligt, svårt och med halvbra resultat kan man väl säga. Det tog nog flera timmar (min klocka har stannat) att plocka upp fem brädor.



Sen borrade svärfar ett hål i taket där avloppsröret skall gå upp. Förberedelse inför nästa gång då han ska plocka med sig rör och annat. Vi ska ju även dra upp varm- och kallvatten, så vi har något att spola ner igen. Gott om spån fanns det där uppe i varje fall. Vi sparar den i en sopsäck, så vi har nåt att fylla igen med, när röret väl är på plats.



När jag sedan lyckats få bort tillräckligt med brädor, märkte vi att det kanske inte skulle bli så illa som vi fruktat att lägga dit ett rör. Snedväggen som leder till fönstret i källaren, är nämligen ditmurad extra. Bakom den finns gott om hålrum och det kommer heller inte bli några problem att bila ur det utrymme som krävs för att lägga ner ett rör - utan att behöver gå igenom några reglar eller annat. I källaren kommer röret dock att få gå uppe i taket, vilket kanske inte är jättesnyggt, men å andra sidan kommer vi inte röra oss så mycket där nere så det kommer inte störa någon heller. Det går redan vattenrör till elementen där, så vad gör ett till? Bry dig bara inte om innehållet ...



Det kändes bra att rören kommer passa utan problem i alla rummen de passerar, vi har varit lite oroliga för detta tidigare. Nu när vi vet närmare, så kan vi dra upp rören från källaren upp till övervåningen och sedan koppla in dem när vi börjar med badrummet. Alltså kan vi snart färdigställa vardagsrummet helt, innan vi ens behöver förbereda, i någon större utsträckning, på övervåningen. Gott att inte behöva kämpa med alla rum och våningar samtidigt.

Inga kommentarer: