lördag 29 augusti 2009

Dag #07

Idag svängde svärfar (rörmokaren) och svärmor förbi och vi började titta på hur vi ska dra rören (från det blivande badrummet på övervåningen) genom vardagsrummet. Med badrummets tänkta placering (rakt ovanför vardagsrummet, direkt jämte trappen på övervåningen) blev det till att dra rören mitt i vardagsrummet. Som "tur" är, så har det tidigare gått en vägg ganska så exakt på detta ställe, så det sitter ett valv kvar som vi kan konvertera till trumma för rören. Eller ja, bygga på så att det blir en isolerad, inbyggd variant av rör. Valvet kommer vara kvar till viss del, antagligen genom att den tjocka balken skalas av från spånskiva och putsas upp, men det är fortfarande inte helt bestämt.

Det var ett rejält meck med att ta upp golvet för att kolla om det ens lämpade sig att dra röret där vi ville. Först borrade svärfar uppifrån och ner, genom golvet, för att kolla var vi kom ut. Grunden i källaren är nämligen cirka 90 cm tjock, så det var inte bara att borra hål inne efter kanten mot väggen. Då hade vi riskerat att vara tvungna att bila sönder väldigt mycket betong. I vilket fall började vi med att borra och sedan tog vi en titt genom att öppna upp några golvbrädor och se hur det såg ut under. Rejält spikade var dessa brädor - smidda spikar av mått så-gott-som-enorma. Dessutom tog vi upp golvet "från fel håll", vilket betydde att vi inte kunde dra ur spiken för att sedan bara dra loss brädan, utan var tvungna att först dra loss spiken i springorna (helst utan att förstöra brädorna för mycket) och sedan ta loss brädan. Pilligt, svårt och med halvbra resultat kan man väl säga. Det tog nog flera timmar (min klocka har stannat) att plocka upp fem brädor.



Sen borrade svärfar ett hål i taket där avloppsröret skall gå upp. Förberedelse inför nästa gång då han ska plocka med sig rör och annat. Vi ska ju även dra upp varm- och kallvatten, så vi har något att spola ner igen. Gott om spån fanns det där uppe i varje fall. Vi sparar den i en sopsäck, så vi har nåt att fylla igen med, när röret väl är på plats.



När jag sedan lyckats få bort tillräckligt med brädor, märkte vi att det kanske inte skulle bli så illa som vi fruktat att lägga dit ett rör. Snedväggen som leder till fönstret i källaren, är nämligen ditmurad extra. Bakom den finns gott om hålrum och det kommer heller inte bli några problem att bila ur det utrymme som krävs för att lägga ner ett rör - utan att behöver gå igenom några reglar eller annat. I källaren kommer röret dock att få gå uppe i taket, vilket kanske inte är jättesnyggt, men å andra sidan kommer vi inte röra oss så mycket där nere så det kommer inte störa någon heller. Det går redan vattenrör till elementen där, så vad gör ett till? Bry dig bara inte om innehållet ...



Det kändes bra att rören kommer passa utan problem i alla rummen de passerar, vi har varit lite oroliga för detta tidigare. Nu när vi vet närmare, så kan vi dra upp rören från källaren upp till övervåningen och sedan koppla in dem när vi börjar med badrummet. Alltså kan vi snart färdigställa vardagsrummet helt, innan vi ens behöver förbereda, i någon större utsträckning, på övervåningen. Gott att inte behöva kämpa med alla rum och våningar samtidigt.

fredag 28 augusti 2009

Dag #05 & 06

Lekrummet sanerades från spånskivor, plastmattor och masonit. Första hälften av golvet som visade sig såg bra ut, om än med väldigt mycket småspik och nubb från tidigare matta (innan -64). Frågan är om alla dessa kommer att gå att dra ut, eller om vi får försänka dem. Har inte hunnit börja titta på detta ännu. Men det är betydligt fler kvar i golvet än det var i vardagsrummet, så det är inget jag ser framemot.


Hela taket och halva golvet hanns med dag #05. Dag #06 tog vi upp resten av golvet och körde iväg det vi hittills tagit upp/ner/bort till soptippen. En släpkärra med spånskivor, masonit och kasserade brädor. Säkerligen endast första trippen till tippen.

Någon hade lagt ett flertal urklipp ur GP under masoniten, över springorna från det ställe där en kakelugn tidigare stått. Dessa var daterade den sista oktober 1964, vilket betyder att renoveringen det året sträckte sig (minst) från maj till oktober. Verkar som att de höll på ett bra tag. Kanske inte så konstigt att det tog tid, vi märkte idag att de hade flyttat ytterligare en vägg - den in till köket. Ännu en skarv att lösa. Som tur är så ser denna lite bättre ut än den i trappan, så det kanske räcker med mycket sandpapper ...


Golvet i änden av rummet, in mot köket, är lite väl slitet. Känns som att vi får leta reda på nya brädor att byta ut dessa mot. En kollega nämnde att man antagligen kan behandla dem så att de ser äldre ut än vad de egentligen är. Får kolla in detta närmre.

onsdag 26 augusti 2009

Dag #04

Idag gick vi rakt in i demoleringsfasen.


Plan: Om garderoben försvinner, så kommer trappan att öppnas upp och bli något man uppmärksammar, istället för som det är nu, då trappen mer känns som ett nödvändigt ont. Alltså, bort med hela garderoben. Målet är väl att den ska se ut något åt det här hållet. I varje fall färgmässigt. Vi får se hur det blir i slutändan (och hur lång tid det tar).

Mycket spik blev det till att dra ut. Spånskivor, masonit och 1x4-brädor i mängder. Rejält spikat. Men med gårdagens inköp av kofot, knäskydd och arbetshandskar som ett ess i bakfickan, hade garderoben inte mycket att sätta emot. Fast den var seg, det tog från cirka klockan tio till klockan tre innan vi var klara. Men bra blev det.


Killen i mitten på sista bilden är något skeptiskt, eftersom jag tagit bort hans fina gömställe. Fast samtidigt ganska fascinerad tror jag.

Känns som att rivningen gick över förväntan, vi stötte inte på några speciellt tuffa utmaningar eller något som satte oss i sank. Det är klart, väggen försökte göra motstånd, men jag hade i varje fall skor på mig.

Ikväll tar vi ner taket i sista rummet och spanar in golvet om vi hinner.

måndag 24 augusti 2009

Dag #02 - kväll

Bakslag. Det var i och för sig relativt väntat att golvet i utbygget inte skulle vara i så god form. Samma gällde taket. Men innerst inne så hoppas man ju alltid. Det kan gå. Men det gick inte. Vanliga brädor ligger på golvet, olika storlekar och ganska stora springor emellan dem. Känns inte som att det kommer gå att fixa dem. Frågan är vad vi ska ha istället. Taket är även det av bräd-typ. Inte så snyggt det vill säga. Där är det emellertid enklare att sätta dit en ny takpanel, så det bör inte bli något problem i sig. Golvfunderingar pågår så länge, förslag mottages gärna.


Rummet innan utbygget (trapprummet) ser dock ut att bli något knivigare. Vid senaste renoveringen, i samband med utbyggnationen (1964), flyttades tydligen väggen mot vardagsrummet cirka trettio centimeter. In i vardagsrummet alltså. Antagligen för att få plats med garderoben under trappen bättre, samt för att få en mer symmetriskt utbyggnad. Den gamla väggen revs då helt och ett valv sattes upp. Detta innebär att skarven mellan de två rummen, nu när masonit och plastmatta är borta, hamnar 30 centimeter in i rummet. Tyvärr ligger även golvplankorna olika, det ena på tvären och det andra på ... Vad som nu är motsats till tvären. Detta kan vi möjligen leva med, det är ju en kul grej att kunna se var den gamla väggen gick - förutsatt att skarven inte blir hiskeligt ful (den är lite asymmetrisk i dagsläget). Samtidigt infinner sig samma problem i taket och där kommer det inte bli snyggt att ha skarven på det viset. Dels ser den ut som den har "ramlat ner ur ful-trädet och träffat varje gren på vägen ner" och dels ... Det var nog inget mer faktiskt. Ful-trädet räcker.



Känns lite synd, då pärlsponten i sig var väldigt fin. Men om vi sätter upp lite takpanel här inne också (samma som i utbyggnaden) så kommer det nog bli bra i slutändan ändå. Frågan är hur golvet ser ut inne i garderoben. Är skarven lika tråkig hela vägen?



Sen upptäckte jag och lillebror att ena delen av valvet uppenbarligen inte kan vara bärande. Den flyttar sig nämligen när man puttar på den. Är det måhända gjort så att den bärande delen av väggen går ända ut i ytterväggen och de har satt upp väggen för att få ett "snyggt" valv? I så fall finns det en möjlighet att ta fram även denna, putsa upp och ha fri. Då skulle vi få fram två stycken liknande stockar (eller vad man ska kalla dem). Jag tror det kan bli snyggt. Kanske i kombination med att man slipar upp plankväggen under trappan? OBS! Inget av detta är förankrat med Hennes Majestät ännu, så vi behöver inte ta något för givet ännu. Men lite propaganda för detta kan väl aldrig skada?

Dessutom, som avslutning, så kan vi nu konstatera att 1964 är det definitiva året då utbyggnaden gjordes. Kolla här vad som använts som spånstopp!

Imorgon kommer vi ligga något lågt då det är inskrivning på nya BVC och dessutom ska vi till färgaffären för rådfrågning och färgkartelån samt att vi ska inhandla lite manliga verktyg. Kvalitetstid mellan far och son helt enkelt.

Dag #02 - eftermiddag

Lillebror kom förbi och hjälpte till med den sista masoniten och spikrensningen i vardagsrummet. Nu är det bara stenen framför spisen kvar (och valvet, mer om det senare) att ta bort. Kvällen kommer gå åt till att påbörja nästa innertak.

Som ni ser på bilden så har jag även min lilla hjälpreda på plats. Bäst som jag och lillebror satt och spikrensade golvet kom han och la sig med ryggen mot mina lår, placerade händerna bakom nacken och lutade sig tillbaks. Vet inte om han bara tyckte det verkade vara en schysst plats att vila sig lite på, eller om han beundrade det nya golvet. Tyvärr stannade han inte länge nog för en bild.

Dag #02 - förmiddag

Jag och sonen tog sovmorgon idag, gick inte upp innan nio. Eller ja. Han gick säkert upp innan, men det var vid nio som jag vaknade av att han stog och slog på mig vid sängkanten och ville upp. En tidningshämtning, frukost (inklusive tidningsläsning), lite slösurfande och lekande senare fortsätter jag ensam (han har somnat igen) med golvet. Idag är det fortsättning av gårdagens oavslutade golvhalva. Under plastmattan ligger det masonit, fastsatt med nubb. Under masoniten ligger brädorna. Men på vissa ställen kan man urskilja en tidigare matta då det sitter några nubb kvar här och var. Undras hur lång tid det tog för den första husägaren att tröttna på, vad som vi nu tycker är fina, sina trägolv och lägga in en matta över dem? Och hur glada blev inte de personerna som kunde lägga in masonit (helt slätt golv, inga springor) och dessutom en plastmatta som är lättskött? Min mormor tyckte inte att vi skulle ta fram pärlsponten och jag antar att hon tycker samma om golvet. Antar att det har något att göra med hur mycket man skurat trägolv/trätak med såpa och borste i sitt liv.

I vilket fall, många små nubb blir kvar efter att masoniten avlägsnats. Dessa är tyvärr nedslagna i brädorna, så det blir till att använda kniv för att få ut dem. Lyckligtvis är det gamla smidda nubb och således sitter de inte jättehårt fast. Men det är klart, kniven behöver nog kasseras efter den här renoveringen - det går hårt åt eggen. Tur att den följde med husköpet!

Dag #01 - fortsättning

Taket ger med sig utan att vi ens behöver ta i med hårdhandskarna. Listerna åker ner i rasande fart, spikrensas omedelbums för att minimera risken för oväntad spetsning och raskt ger vi oss på själva taket. Efter en kort tids karvande med kofoten syns en fint pärlspontstak. Det ser faktiskt bättre ut än väntat.

Det är inte ens spikat med en miljard spik. Förbluffande. Snabbt drar vi ner taket och ser att resterande delar är ungefär lika fina. En försänkt elkabel drar ner euforin något, men en axelryckning och ett "det ordnar sig nog i slutändan" lugnar ner allt.

Blickarna vändes nu från taket ner mot plastmattan. Kunde vi ha samma flyt med det som fanns under den? Vi tog fram ett snabbprov (mattan var ju ändå häftad fast i en skarv mellan rummen). Det såg utmärkt ut, så vi fortsatte. Plastmattan visade sig vara limmad med en liten sträng lim i mitten och resten hade helt enkelt lagts på plats utan något annat. Bra för oss, då det bara var att rulla ihop mattan. Den kan vi använda igen som täckskydd när vi ska måla taket. Golvet under plasten och masoniten är i gott skick. Ena rummet var lackat (antagligen det gamla finrummet) och i det andra rummet var det ett vanligt trägolv. Båda två såg ut att vara återvinningsbara.



Knappt en liter spik senare lägger vi av för dagen. Närmaste planeringen är nu att göra färdigt golven (avlägsna plastmatta, masonit och spikar) i vardagsrummet, och sedan göra samma sak i de tre andra rummen. Återstår att se om tak och golv är lika fina i dessa delar av huset. Det verkar ju lovande, men ett av rummen är en utbyggnad som gjorts -64, så det är något osäkert vilken typ av golv och tak som har används där. Den som lever får se.


söndag 23 augusti 2009

Dag #01 - morgon

Huset vi köpt är inte färdigt. Det har stått där, på ungefär (ganska exakt faktiskt) samma plats i snart hundra år. Utvändigt har det renoverats av tidigare ägare (eternit har tagits bort och det har satts på panel och isolerats). Invändigt har vissa rum gjorts iordning och vissa ej.

För att hjälpa det stackars huset på traven, så har vi beslutat oss för att kavla upp ärmarna och hugga in. Även på ålderns höst har man faktiskt rätt att bli lite uppiffad.

På nedervåningen är det bara entrén, köket och toaletten som är gjorda (även om dessa också behöver lite kärlek). Resterande rum ser ut ungefär på detta vis.

Det vill säga: väggarna är tapetserade för ett par år sedan, taket vitmålat samtidigt och golvet ... Ja. Golvet ligger kvar där det har legat sedan, gissningsvis, 1964. Plastmattan är knappt hel (häftapparat har använts av tidigare ägare för att fästa den i golvet när den släppt) och tyvärr har modet förändrats sedan den lades in. Tråkigt, för den var säkert väldigt snygg då.

Längst ner i en av garderoberna (även dessa, gissningsvis, gjorda kring -64) noterade vi att golvet faktiskt var plankgolv. Inte helt orimligt att anta att det faktiskt ligger nån typ av trägolv under all plast. Högst upp i samma garderob, är taket av typen pärlspont.

Planen börjar formas.
  1. Släng ut plastmattan och se efter om trägolvet är något att ha. Förhoppningen är att det ska gå att återanvända genom att slipas för att sedan lutas, vilket kommer ge ett nytt fräscht utseende.
    • Om golvet inte verkar gå att rädda, hitta på en ny plan för hur det ska se ut.
  2. Riv ner det vita taket (tretex? spånskiva?) och kolla om inte pärlsponten under går att rädda och göra iordning.
    • Samma som golvet ovan, fast med taket då.
Detta skall alltså göras i fyra rum sammanlagt. Dessutom skall valvet (syns på bilden ovan) förhoppningsvis tas bort, så att vedspisen syns bättre, och garderoben under trappan skall även den helt demonteras. Tanken är att trappen skall få synas bättre, så att detta lilla rum blir luftigare (och lite mer tilltalande).

Vi kör igång på direkten, så får vi se var vi hamnar.