måndag 7 september 2009

Dag #15, 16 & 17

Dag #15 - pelletsbrännaren slutar fungera. Suck. Så fort man stoppar in strömkabeln går jordfelsbrytaren. Tittar lite snabbt på kontakterna och konstaterar att jag behöver få tag på en elektriker som kan hjälpa mig.

Dag #16 - Svärfar och svärmor surfar förbi än en gång. Ingen rast, ingen ro. Ser ut att bli bra detta. Nu behöver vi regla upp en vägg runt rören, samt lägga lite isolering runt så att ljudet dämpas något. Efter det är det bara att fortsätta med renoveringen av vardagsrummet. Tyvärr verkar det vara helt slut på ursäkter att inte ta tag i det ordentligt nu. När vi sedan känner för att skaffa toaletten uppe, så är allt förberett och klart. Himla smidigt.




Jag fortsatte bära ner mer pellets medan svärfar donade med rören. Ytterligare 832 kg pellets är nu nere i källaren. Har kollat runt lite på webben och det verkar som att det kan gå åt allt mellan 1-4kg pellets per kvadratmeter per månad (beror givetvis på utomhustemperatur och annat med, dessa siffror var för april) att värma upp hus. Verkar vara väldigt stor skillnad, ska bli spännande att se var vi hamnar.

Förresten så fick jag min hämnd på hagtornshäcken dag #16. Nu är det endast lite aska kvar. Tänk om det hade varit hela häcken! Vilken lycka det hade varit.

Dag #17 - Elektrikern (bor nästan granne) som dragit elen i huset kom förbi och tittade på brännaren. Visade sig att det antagligen var ena tändröret som låg emot jord. Gick inte riktigt att dra fast dem så att framtida incidenter kan uteslutas - jag får ta och leta reda på nåt härligt material, som tål hög värme och dessutom är rätt tunt, som går att klämma emellan dem. Det är fyra tändrör och de två i mitten ligger onödigt nära varandra. Vet inte riktigt vad man ska ha, eller var man får tag på det. Men nu fungerar brännaren igen i varje fall, vilket känns väldigt skönt. Jag och elektrikern pratade även på hur vi ska lösa eldragningen vid trappan. I dagsläget är det ju en sju, åtta kablar dragna på väggen som vi tänkte ha synlig, vilket inte är så snyggt. Han föreslog att vi reglar upp en ny vägg utanpå det gamla, så kan han dra kablarna i rör och vi behöver inte ändra på så mycket. Det betyder att vi förlorar cirka sex centimeter golvyta, men det känns väl inte som att det gör så mycket i slutändan. Dessutom funderar jag på att slänga in lite kanallister, istället för vanliga lister. Då skulle vi på ett enkelt sätt kunna dra både högtalarkabel och elkablar osynligt genom vardagsrummet. Tål att tänkas på. Måste väl skärma av allt förutom elen då kanske i och för sig. Jaja, det är en bit kvar tills det är dags för lister.

Förutom detta har vi idag tagit bort stenläggningen framför öppna spisen. Vi tyckte väl inte att det var nåt vidare fint. Antagligen lägger vi ny klinkers/sten, men istället för att bara lägga en golvgipsskiva rakt på trägolvet så kommer vi såga ur under så att klinkern/stenen hamnar i samma höjd som golvet.

Dessutom tog jag ner den sista spånskivan runt det stora valvet. Frågan är om vi ska behålla plankdelen ändå (högra delen), fast bara byta ut stolpen. Vi kommer ju få en del över från vänsterdelen när vi minskar ner bredden på den. Skulle kanske vara en idé att återanvända den på högersidan?




1 kommentar:

Anonym sa...

Bra jobbat!
Nog var det väl bra att få liiiite hjälp med pelletssäckarna också - käre måg. ;))
Hälsar svärmor