söndag 27 september 2009

Dag #37

Jobbade med fasaden på dörrsidan idag, gick långsamt framåt. Väääldigt långsamt. Gjorde fel, fick göra om, gjorde fel igen, fick göra om. Inga stora grejer, egentligen, lite spikar som sattes på fel ställe, mått som mättes fel och så vidare. Var inte så sugen på att arbeta med det idag alls, men kände att det ändå var lika bra. Upptäckte till slut att "locken," dvs, de brädor som ligger ytterst, inte passar in ordentligt ovanför dörren. Dörren skulle nog ha varit ungefär fem centimeter mer åt vänster för att det skulle bli riktigt symmetriskt. Nu får det istället bli en specialare med mycket latexfog (jag har slut på detta igen, för övrigt), för att minimera risken att väta tränger in på de ställen där det blir knas. Men i övrigt kändes det som att det ändå gick framåt. Det jag behöver nu är bara några plåtar (en ovanför dörren, en under tröskeln och två på sidorna där trappan senare ska vara), två lock varav det ena skall vara en bredare vit bräda (ska täcka hålet till höger på bilden) och det andra en bred vit bräda plus en "vanlig" gul bräda som ska sitta till vänster. Sedan är denna väggen klar. Kommer dock inte göra de vita brädorna innan jag är klar med andra väggen, så jag vet vad jag har över att röra mig med. Det känns bra, även ifall det även kändes som att det gick långsamt och inte blev så exakt som jag hade önskat från början. På fönsterväggen passar locken bättre, så där kommer det bli mer symmetriskt.



Får se hur mycket jag hinner med imorgon, förhoppningsvis kan det bli lite regling, isolering och pappning runt fönstret. Måste dock såga ut lite i överkant där först, så i värsta fall tar bara det hela dagen. Tji fick man för att man inte flyttade den regeln en bit uppåt innan. Jaja, det är ju bara 118 x 1 cm som ska sågas bort. Det går nog på ett kick.

I övriga ärenden så behöver man nog tänka över vad F ser och inte. Idag har han lärt sig att stoppa spik i munnen, precis som hans far gör när han klättrar på stegar. Jomenvisstserru.


lördag 26 september 2009

Dag #36

Igår fogade/spacklade vi delar av taket. I lekrummet behöver taket slipas en gång och sedan spacklas igen, sedan är det i princip färdigt att målas. Vardagsrummet är inte riktigt klart än, halva är fogat och spackling påbörjat. Antagligen hinner vi med det idag. Fick igår åka iväg och panikköpa lite mer latexfog. Fick med mig tapetväv för pixeljunkväggen, klister, mattkniv, tapetbubbelutstrykarverktyg (proffsterm, jag är ingen lekman på området) och nån roller att stryka fast limmet med. Snart är allt klart. Vi ska bara ...

Annars kommer svärfar hit idag för att dra lite rör. Snart borde han vara färdig tror jag, men då har frun inte nämnt för honom vilka andra rördragningar hon har i planerna. Vi får se när hon vågar.

torsdag 24 september 2009

Dag #34

Nu är innerväggarna i utbygget klara för att få lite gips på sig. Satte under dagen tillbaks råsponten på dem, så nu ser det nästan ut som ett vanligt rum igen. Lillebror kom hit idag igen och hjälpte till med att skrapa taket i vardagsrummet, så nu är det klart också. Nästa steg på listan är nu att köpa lite mer latexfog och göra färdigt alla sprickorna. Sen är det spackling, slipning, spackling igen och en avslutande slipning kvar innan det är dags att köpa färg och börja lassa på den. Så gott som klart helt enkelt. Lite "bara" kvar.

Känns som att flyttet av dörren, som i och för sig blev jättebra och ett lyft för rummet (och altanen), inte har rört renoveringen i rätt riktning. Som att vi fortfarande står kvar och stampar utan att ha rört oss nåt framåt. Men nu när J skrapade klart taken (tack för det) så känns det redan mycket bättre. Äntligen känns det som att tidplanen (innan jul) är rimlig igen.

Lärda läxor hittills:
  • Isolera inte barärmad.
  • Isolera inte barärmad två dagar i rad.
  • När man reglar upp en vägg är det lämpligt att ha en regel efter golvet. Det blir lättare att spika fast sponten då.
  • När man sätter in fönster är det lämpligt att ha några små klossar/kilar under. Inte för att det är lättare att få fönstret i våg/lod då (det går ändå), men för att det blir mycket lättare att isolera när man har 2+ mm springa, jämfört med <0,01 mm
  • Spika råspontbrädorna i sponten, så slipper du pappas pikar.
I övrigt så hoppas vi på uppehåll en dag eller så (gärna mycket blåst), att reglarna på utsidan torkar ut och det går att sätta tillbaks panelen. Håll tummarna.

tisdag 22 september 2009

Dag #32

Igår monterade jag ner dörr-väggen (alltså den vägg där dörren tidigare stod), reglade upp den till att bli en fönstervägg, baxade ut fönstret från ladugården (jisses vad treglasfönster väger, tog säkert en halvtimma att flytta det dit), hivade upp det på regelverket och upptäckte att panelen (den äldsta) tog i överkanten på fönstret. Jepp, ner med fönstret igen, fram med sticksågen och röj loss lite, upp med fönstret igen och ... Jepp. Samma problem. Hade missat en liten, liten kant i mitten ungefär. Så ner med fönstret igen och såga bort lite mer, sedan upp åter igen.



Använde inga kilar och fönstret var både i lod och våg på direkten. Till och med i våg (nåja, nära nog) med fönstret jämte. Gött!



Som tur var hade svärfar lämnat lite karmskruvar när han var här sist, så det gick som en dans att skruva dit fönstret. Tur att man har sådana förutseende personer i sin närhet.

K var något tveksam till fönstrets position på ytterväggen, eftersom det är långt från centrerat. Inte så mycket att göra nåt åt, eftersom huset är så pass mycket tilläggsisolerat att väggarna förskjutits cirka 15 centimeter åt "fel" håll. Inifrån sitter fönstret så gott som centrerat (inte helt, men det är gott nog), men utifrån är det nästan jäms med innerhörnet. Jag slog fast att det får bli så, det är ändå inifrån jag är mest intresserad av, och jag tyckte det här blev ett lyft för rummet. När vi väl får iordning golvet och trapprummet kommer detta fönster göra stor skillnad i ljusinsläpp för trappen. Bara positivt. Dessutom får grannarna nåt att prata om! Det bjuder jag på.



Igår var det förresten dags för första blodblåsan. Lyckades på nåt vis få mitt långfinger mellan trä och hammarhuvud när jag skulle dra ur en spik. Smart.

Dessutom är det skönt att ha fått isolerat innerväggen, så att det inte är så svinkallt i rummen innanför längre. Extra skönt när det är regn och rusk utomhus idag. Hoppas på lite sol snart så att jag kan få på utvändig isolering och lite panel. Men idag ska vi nog ta det lite lugnt. Har städat iordning lite bara. Eftersom det gick så bra, överlag, firade jag med att köpa mig ett spel. Bra skit.

söndag 20 september 2009

Dag #30

Igår var mina föräldrar, K:s föräldrar och K:s syster på besök. Alla verkade arbeta med vårt hus på ett eller annat sätt. Först var vi uppe hos min morbror och länsade hans förråd med virke. Hittade 200 löpmeter med golvbräder som passar perfekt med vårt gamla golv (överblivet från min morfar, förutseende man det där), massor av bra regelvirke, en vedspis (som vi ska höra med sotaren om det går att göra iordning och vid senare tillfälle installera i köket), en kamin (inget användningsområde ännu), ett badkar, en toalettstol och ett handfat. Sa jag att min morfar hade anskaffat alltihop för länge sedan? Förutseende man det där. Synd att han inte är med oss längre.

Efter vi kom tillbaks till huset var det dags att börja på festligheterna. Jag och min far tog ner reglarna till väggen dit dörren skulle flyttas, medan svärfar joxade med nåt rördragande (eller förberedelse inför), mor grävde hejvilt i trädgården och svärmor passade vildungen. Frun åkte iväg på nåt och kom hem med systern och hennes tre barn. Mycket liv var det.

Jag hade egentligen hoppats att vi skulle hunnit med att installera dörren och kanske börja regla upp för fönstret (som ska in där dörren står), men när vi kom tillbaks från morbrorn så var klockan redan tolv, så halva dagen hade gått. Nu hann vi ändå med att regla upp nästan allt för dörren, så idag har jag fortsatt själv. Tog och satte upp dörren i morse och har sedan jobbat med att regla upp ordentligt för fönstret. Behöver bara sätta en regel ovanför fönstret och sedan är det dags att slänga in det. Blev dock lite för sent för att göra det idag, vi får se hur mycket jag får gjort imorgon och om det går att göra det själv eller om man måste vara två ...

K:s och F hjälpte till att spika lite papp och sätta tillbaks reglarna runt dörren, när jag arbetade med fönstersidan. Eller ja, F hjälpte väl till lite där han tyckte det behövdes. Knappt en endaste gång under dagen hade jag lust att sätta in honom som isolering i väggen. Lustigt.



P.S. Hittade förresten originallisterna till huset i ladugården. Riktiga bjässar (17 centimeter höga). Kanske kan vi hitta nåt liknande, om än inte lika stora? D.S.


fredag 18 september 2009

Dag #28

Igår och idag pysslade jag med ytterväggen i utbygget. Åkte dock på en rejäl förkylning så jag blev något tveksam till att flytta dörren och installera fönstret i helgen, men nu ska det bli så himla fint väder så det är bara att bita ihop. Mår något bättre idag också, så det kan ha inverkat.

Nedmonteringen av väggen gick hyfsat bra. Enda trubblet var att tidigare ägare varit lite väl nitisk när han satt fast panelen. Eller också kan man säga att han inte gjort riktigt så som jag hade gjort. Locken på panelen, den brädan som går utanför de andra, var inga problem att ta bort. Dessa är inkilade under den som ligger ovanför och sedan spikade neråt. Dvs, när man tar bort översta spikparet så sitter bräden lätt i kläm, men går att dra ut. Den brädan som ligger under, däremot, var det lite tuffare att ta loss. Den är nämligen spikad, först "i sig själv" mot fasaden. Ovanför, på övervåningen, ligger samma variant av bräda på den undre. Denna är spikad igenom "sig själv" och brädan under. Så för att lossa brädan under måste jag dra ur en till två spikar ur den övre. Hade inte varit nåt större problem om inte locken där uppe också varit spikade över underbrädans spik, så att man är tvungen att bända upp den också.


Alternativet hade givetvis varit att bara cirkelsåga sig rakt genom panelen, men jag var lite för skraj för att göra fel så jag vågade inte. I slutändan gick det ändå rätt fort att ta ner panel och reglar. Ungefär en dags arbete för att ta ner en och en halv sida, cirka 30 panelbrädor sammanlagt.



Vi kan antagligen återanvända större delarna av både panel, reglar och isolering. Det är i varje fall planen. Imorgon flyttas dörren, så får vi se hur det blir med fönstret. Värmen ser ut att hålla i sig, så det är ingen kris med vädret ännu. Dock är det bra friskt på nedervåningen.

onsdag 16 september 2009

Dag #26

Har åkt på nån dryg förkylning. Känns inte som att jag orkar nånting alls. Tog ner innerdelen av väggen i utbygget idag. Behöver nog ställa dit lite nya reglar ifall nåt skulle vara bärande. Behöver dock ta upp golvet för att mäta till, men det verkar som att de reglar som står där nu står rakt på grunden. Uppe i taknivå ligger det en regel på tvären som jag inte riktigt vet om den gör nåt vettigt, men den kan gott få ligga kvar. Hörnreglarna, som jag antar bär upp utbygget, står för sig och håller inte upp den regeln i taknivå, men det är väl dumt att chansa på att den kan tas bort helt.



Taket sitter dock inte fast i den regeln som ligger överst. Längst in har man struntat i att spika, så när jag bände lite där så lyfte hela takbrädan. Detsamma gällde för sponten man satt fast på väggen. Eftersom reglarna stod rakt på grunden, ca 15 cm under golvnivå, hade man bara slagit på en liten 1 cm list som spikats ner i golvet och som vissa spontbrädor sedan fästs i. Det var ju i varje fall enkelt att ta bort.



Här är en härlig ritning på hur det ser ut. Upptäckte det där med hörnreglarna efter ritningen, så den är inte helt korrekt, men nära nog.

måndag 14 september 2009

Dag #24

Igår, mitt under plastpartyt, valde vår fina diskmaskin att lägga sin frontlucka (trädelen) rakt över min fot. Gjorde lite småont sådär. Hade jag fått välja hade jag antagligen valt att inte få den på foten. Men nu var det diskmaskinen som bestämde. Idag satte jag hårt mot hårt och försökte klura ut hur den satt fast. Det visade sig att den sitter uppe med nån typ av klämanordning som inte riktigt höll måttet. Jag "bättrade" på konstruktionen något, satte dit några gipsskruvar som går ändå in i träskivan, förutom att klämma åt då, så nu kanske den stannar där den ska. Som bonus upptäckte jag att anledningen till att startknappen har fastnat i intryckt läge, antagligen endast har berott på att det var för mycket kletig lort i själva hålet. Det blev lite bättre efter rengörning, men känns som en dum konstruktion från början.




Ska försöka höra med min gode vän snickaren om hur man ska gå tillväga när man sätter in en ny dörr i en vägg. Kanske hinner vi flytta altandörren till helgen?

söndag 13 september 2009

Dag #23 - lort

Fredagen spenderades på kickoff med jobbet. En hård marinsoldat lärde oss veta hut, sjunga marschsånger samt skrika "YES SIR!" högt och fint. Dessutom gav han ut grav träningsvärk, helt gratis. Ser man på! Därefter var det bastu, bad och mat. Nu vet ni varför inget rapporterades igår. Trapporna ner är värst, undvik dem.

Idag har det lugnat ner sig något, även ifall jag har redigt ont fortfarande. Oturligt nog var det dags för plastpartaj hemma idag, så några renoveringar var inte tillåtna (J var här och latexfogade taket i lekrummet ändå). Vad som däremot var helt tillåtet var att storstäda, vilket gjordes. Examensprovet var att städa av toaletten "lite snabbt". För att summera kan man säga att jag misslyckades miserabelt. Drog ur proppen till handfatet, för att städa metallen lite noggrant och upptäckte att det bodde något ner i rören. Eller ja. Jag har inte identifierat det ännu, och kommer förmodligen heller aldrig att göra det, men jag är rätt säker på att det tillhör förra ägaren. Antingen odlade han nåt, eller så var det bara ett lämpligt ställe att ha avfallskvarnen på. Jag bifogar lite bilder, de mest vidriga orkade jag inte ens med att fota, men känsliga läsare bör vara medvetna om att detta inte är helt ok. Om du händelsevis ska sälja ditt hus, för Guds skull, släng i varje fall ett öga i varje vask/handfat/golvbrunn så att det inte lever nåt där nere!

fredag 11 september 2009

Dag #21

Vi har möss i huset. Ettrigt knaprandes nånstans runt gamla väggskarven i trapprummet/vardagsrummet. Knaster, knaper, bit, bit, BIT. Blir så svårt att sätta fällor då vi inte har nåt skrymsle som är dolt för barnfingrar. Kanske kan kolla lite på utsidan om jag hittar ett hål där de går in kanske. Eller också höra om det går att hyra in katten jag och sonen hittade i ladugården igår. Han kanske tar på sig kontrakstarbete ...

Men positivt sett, så har vattnet i källarens golvbrunnar helt sjunkigt undan under natten. Efter att ha stått ovanligt högt, som i strax ovanför golvbrunnen och lite på golvet, i några dagar har det totalt försvunnit. Känns skönt att vi ska dra om lite rör så att det inte längre kommer hamna så mycket i dem. Enda negativa är väl att det egentligen kanske borde dräneras lite mer runt huset. Fast vi kan ju låtsas att det var nåt som hade fastnat nånstans och det var därför. Jepp, så får det bli. Det var antagligen en ettrig liten mus som kommando-ade sig in i huset den vägen.

torsdag 10 september 2009

Dag #20

Gick segt idag igen. Latexfogade lite i lekrummet, diskuterade kommande väggmålning med min personliga designer (alltid förnämligt att ha en på lut) och krattade gräs. Sen på kvällen fick jag det stora nöjet att dra ur häftor ur våra stolsdynor, då någon illbatting smutsat ner dessa till oigenkännlighet. Nu sitter det nåt mer lättavtorkat typ på, som dessutom är mycket mörkare. Kan han ju försöka förstöra om han känner för det. Ha!

onsdag 9 september 2009

Dag #19

Min fru köpte mig en anteckningsbok igår, så idag började jag fylla med med viktig stuff. Den är tydligen tjejig, men vad gör det. Jag är väl man nog att klara det?


Provade även på att skrapa lite tak idag, men det är ingen höjdare. Jag skyller på att lillkillen går under och tittar rakt upp, vilket slutar i en kvarts ögongnuggande, men egentligen är det bara motivationen som tryter. Imorgon kanske?

tisdag 8 september 2009

Dag #18

Dörren i utbygget borde nog ta och flyttas till motstående sida, jämfört med vart den står idag. Sen har vi ju ett extra fönster i ladugården, som tidigare ägare aldrig hann med att sätta in, som kanske borde in där dörren är nu. Nu satte jag dörritningen på samma mått som den sitter idag, och det kommer nog bli lite knasigt inifrån då den inte sitter mitt på väggen. Det blir bra utifrån, eftersom den då tar upp så lite del av altanen som möjligt, men det är väl ändå inifrån vi kommer se den mest. Ja, den får ta och flyttas cirka 20 cm in i rummet tror jag.



När jag ändå var igång och skissade på nya dörrar och fönster (det är mäkta tråkigt att ens tänka tanken att börja skrapa taken som är kvar) så började jag även fundera ordentligt på hur alla kablar i vardagsrummet kan gömmas på ett snyggt sätt. Tidigare nämnde jag ju kanallister, men det är ju så hiskeligt dyrt (100+kr/m) så det går nog bort. Vad jag har hittat (ringde runt lite idag för att kolla vad det finns) är en allmogelist som är 120x21 mm med rak bakdel, kostar runt 50-55kr/m. Tanken nu är då att istället såga dessa lister och göra egna kanaler. På plussidan så får vi då en snygg (?) hög list i gammal stil som dessutom gömmer undan både elkabel och diverse hifikablar. På minussidan så måste jag då alltså köpa något dyrare list än normalt, "uppfinna" ett smart sätt att göra spår i dem och dessutom lyckas med att slänga i många kablar och ändå kunna öppna och ta bort/lägga i nya delar.

Jag tror detta blir det snyggaste alternativet och det är ju rätt kul att fundera på hur lösningen ska se ut. Testade lite idag på en spillbit jag hade liggandes som hade ungefär samma bredd som de tänkta listerna. Dock räknade jag på 69 mm i höjd, men det verkar inte göras så breda lister som är så låga. Men då blir det ju bara mer att spåra i!



För att fästa den utan spik, funderar jag på att hitta någon typ av clips/krok så att man kan hänga fast listen (möjligen med lite häftigt lim) och därmed få en variant som går att lägga till nya kablar i. Frågan är bara om man måste separera elkabeln från de andra, antingen för att den kommer påverka dem, eller helt enkelt för att det kanske är olagligt att dra starkström jämte svagström. Får ta ett snack med elektrikern när han kommer förbi igen. I vilket fall känns det mest logiskt att lägga strömkabeln nere mot golvet och väggen och sedan ha resten lite högre upp. Då skulle nån typ av isoleringslist få plats ändå.

måndag 7 september 2009

Dag #15, 16 & 17

Dag #15 - pelletsbrännaren slutar fungera. Suck. Så fort man stoppar in strömkabeln går jordfelsbrytaren. Tittar lite snabbt på kontakterna och konstaterar att jag behöver få tag på en elektriker som kan hjälpa mig.

Dag #16 - Svärfar och svärmor surfar förbi än en gång. Ingen rast, ingen ro. Ser ut att bli bra detta. Nu behöver vi regla upp en vägg runt rören, samt lägga lite isolering runt så att ljudet dämpas något. Efter det är det bara att fortsätta med renoveringen av vardagsrummet. Tyvärr verkar det vara helt slut på ursäkter att inte ta tag i det ordentligt nu. När vi sedan känner för att skaffa toaletten uppe, så är allt förberett och klart. Himla smidigt.




Jag fortsatte bära ner mer pellets medan svärfar donade med rören. Ytterligare 832 kg pellets är nu nere i källaren. Har kollat runt lite på webben och det verkar som att det kan gå åt allt mellan 1-4kg pellets per kvadratmeter per månad (beror givetvis på utomhustemperatur och annat med, dessa siffror var för april) att värma upp hus. Verkar vara väldigt stor skillnad, ska bli spännande att se var vi hamnar.

Förresten så fick jag min hämnd på hagtornshäcken dag #16. Nu är det endast lite aska kvar. Tänk om det hade varit hela häcken! Vilken lycka det hade varit.

Dag #17 - Elektrikern (bor nästan granne) som dragit elen i huset kom förbi och tittade på brännaren. Visade sig att det antagligen var ena tändröret som låg emot jord. Gick inte riktigt att dra fast dem så att framtida incidenter kan uteslutas - jag får ta och leta reda på nåt härligt material, som tål hög värme och dessutom är rätt tunt, som går att klämma emellan dem. Det är fyra tändrör och de två i mitten ligger onödigt nära varandra. Vet inte riktigt vad man ska ha, eller var man får tag på det. Men nu fungerar brännaren igen i varje fall, vilket känns väldigt skönt. Jag och elektrikern pratade även på hur vi ska lösa eldragningen vid trappan. I dagsläget är det ju en sju, åtta kablar dragna på väggen som vi tänkte ha synlig, vilket inte är så snyggt. Han föreslog att vi reglar upp en ny vägg utanpå det gamla, så kan han dra kablarna i rör och vi behöver inte ändra på så mycket. Det betyder att vi förlorar cirka sex centimeter golvyta, men det känns väl inte som att det gör så mycket i slutändan. Dessutom funderar jag på att slänga in lite kanallister, istället för vanliga lister. Då skulle vi på ett enkelt sätt kunna dra både högtalarkabel och elkablar osynligt genom vardagsrummet. Tål att tänkas på. Måste väl skärma av allt förutom elen då kanske i och för sig. Jaja, det är en bit kvar tills det är dags för lister.

Förutom detta har vi idag tagit bort stenläggningen framför öppna spisen. Vi tyckte väl inte att det var nåt vidare fint. Antagligen lägger vi ny klinkers/sten, men istället för att bara lägga en golvgipsskiva rakt på trägolvet så kommer vi såga ur under så att klinkern/stenen hamnar i samma höjd som golvet.

Dessutom tog jag ner den sista spånskivan runt det stora valvet. Frågan är om vi ska behålla plankdelen ändå (högra delen), fast bara byta ut stolpen. Vi kommer ju få en del över från vänsterdelen när vi minskar ner bredden på den. Skulle kanske vara en idé att återanvända den på högersidan?




fredag 4 september 2009

Dag #14

832 kg pellets ligger nu och vilar i källaren. Exakt hälften gick i behållaren (precis vad jag räknat med). Nu återstår bara frågan när jag ska få ork nog att flytta in den andra pallen som står och väntar på gårdsplanen. Och om den får plats ...


torsdag 3 september 2009

Dag #13

Idag har vi fixat lite småsaker som borde gjorts för länge sedan. Eller ja. En liten grej har vi i varje fall ordnat upp: Spröjset till det fönster som saknat detta i tre, fyra år. Visserligen var det feltillverkat från början, så jag fick ta och borra ett fästhål för träpluggen som sitter genom mittpinnen. Det blev nog inte helt rakt, men det syns inte (tror jag). Sen limmades spröjset ihop och monterades därefter. Tyvärr hittade jag inte ritningen där det stod exakt vilka mått som spröjset skulle sättas fast på, så jag fick flytta spikarna något (5-10 mm) i slutändan, gentemot första försöket. Men nu sitter det där det skall. En kul grej som jag upptäckte när jag gick och mätte de andra fönstrena, för att få ett hum om var fästspikarna skulle vara, var att fönstrena är av olika storlek. Inte dem som sitter på samma vägg, men i vardagsrummet så är två av tre samma storlek och det sista dryga decimetern högre. Brukar man göra så?



Annars har vi idag tagit ner tretexen från valvet i vardagsrummet. Mest för att jag ville visualisera hur det kan bli, utan den. Inte för att jag blev nåt klokare efteråt. Tanken är att kapa den högre stapeln, den som är jämte spisen, till ungefär en tredjedel av storleken, för att inte spisen ska gömmas bakom den. Sen vill jag gärna putsa upp den och ha den som den är (inklusive bjälken i taket). Frågan är om det blir snyggt. Och om hon går med på det. Kan hända att det är större chans att det blir snyggt.

Dock känns det lite synd att kapa itu den rejäla bräda som redan står där. Den är ändå 37 cm bred, ett något ovanligt mått. Frågan är om man kanske ska försöka flytta den till andra änden av valvet, för att kunna behålla den i sin helhet. Enda problemet med detta är att ena sidan kommer byggas in - blir det verkligen snyggt att ha en del inkapslad av en gipsskiva och den andra öppen och finputsad? Detta tål att funderas över.

Hittade förresten lite fräscha tapeter under, och ännu lite fler tidningar. Undrade lite om det var från samma renovering, men det närmsta jag kom att klura ut detta var "... juni 19 ..." och "... n 23 Ju ... 2". Kändes som att tidningen låg ett lager för långt ner under tapeterna, för att kunna ha varit från -64. Det får förbli ett mysterium.



Dessutom röjde jag runt, med seckatör, handskar och ett rejält mått med målmedvetenhet, i vår hagtornshäck. Ju längre jag kom, desto fastare blev jag i tron över att den ska bort. Bort, bort, bort och åter bort. Det är ett jäkla otyg med alla dessa taggar. Men nu har vi utsikt igen. Egentligen skulle jag firat med en rejäl bonnabrasa, men han där uppe valde regn och rusk. Så sugen var jag inte på att ge igen på häcken, men så fort det torkar upp så ...


onsdag 2 september 2009

Dag #12

Idag var det inte en rolig dag. Vi fortsatte med att ta upp spik ur golvet och skrapa taket i lekrummet. Tror faktiskt vi fick ur alla spik, förutom en enda. Men den sitter där den ska, tydligen. Får ta och lura hit ett (en?) spikdon och ge honom vad han tål. Sen skrapade vi taket. Vilket ungefär är något tråkigare än att titta på färg som torkar. Den stora fördelen som färgen har, mot spikplock och takskrapning, är den låga arbetsinsats som faktiskt krävs. Annars är det jämnt skägg.

Hade tänkt ta nån bild, men ja. Det enda som syntes efter dagens arbete, förutom fler hål i golvbrädorna, var väl skräphögen efter att vi sopat av golvet. Det skvätte en del från taket när vi skrapade av det (trots att det inte var mycket som lossnade). Min bedömning är att detta, om än unika, foto inte uppnådde tillräcklig verkshöjd för att bemöda sig med att konvertera det hit.

Men så arbetar jag inte på Aftonbladet eller Expressen heller.

tisdag 1 september 2009

Dag #11 - spikfetischism

Någon har uppenbarligen inte haft råd med psykoterapeut tidigare på nittonhundratalet, utan istället roat sig med att banka skiten ur små, små spikar. Vad gör man inte för att få ut sina aggressioner? Allra roligast verkar det ha varit att göra det i golvet - just det golvet som jag gärna vill putsa upp igen. För er som missat det, så kommer dessa spikhuvuden att göra sönder slippapper vilket i sin tur är lika med inte så käckt. Tanken var annars att idag skulle vi hinna med både att göra klart golvet, så att det är redo för den stora slipen, (en inte helt okej ordvits som bara dök upp, sorry), och även att börja skrapa taket.


Det går hårt åt kniven att pilla ut dessa spikar, eggen är inget vidare längre och efter att bilden togs lyckades jag bryta av spetsen också. Återigen, tur att den ingick i husköpet. Efter att ha samlat ihop lite spikar (nästan alla går att få ur, men en hel del kräver mycket tålamod då huvudena lossnar), kanske en 50-60 (var det fler? jag orkade aldrig räkna) stycken, tröt tålamodet. Jag gav upp. Halva rummet, ungefär, är kvar att göra. Kanske blir det klart imorgon så att taket kan påbörjas på torsdag. Vem vet.


Istället för att fortsätta med renoveringen gav jag mig på mitt sommarprojekt. Nu var det dags att finjustera sänggaveln så att den slutar luta ut från väggen. Kort redogörelse för gaveln hittills: Vi funderade på att köpa en Mio Enzo-sänggavel, men den hade gått ur sortiment och vi hittade inget som passade. Eller ja, vi hittade inget som passade mig tror jag vi kom fram till. Så jag sa till min fru att "Nej, då kan jag lika gärna göra en egen." Av någon anledning. Jag skissade ner en konstruktion liknande den vi tittat på, tog noga mått och satte igång att såga och slipa. Tanken var att ha kvar vår gamla sänggavel (från mormor och morfar) och montera fast den på den jag skulle bygga. Min variant skulle ha en hylla överst, som man kan ställa böcker och sänglampor på (eller vad man nu känner för, ritningen innehöll en leksaksbil) samt fack på sidorna där man skulle kunna lägga olika sorters stuff (obs, bör uttalas med en vanligt u till skillnad från engelskans stuff, men i allt annat samma innebörd).

Jag satte alltså ihop ramen/stommen till min sänggavel uppe i sommarstugan, transporterade ner den hit, målade den flera gånger för att sedan, vid fastmonteringen av mormor och morfars gavel, upptäcka att jag hade missat att det var rundade hörn på den. Måtten stämde annars exakt, men är man nybörjare så är man. Det gick att lösa enkelt genom att helt sonika höja upp m&m:s gavel tre centimeter från den ursprungligt tänkta positionen. Inte så snyggt, men det skulle ändå inte synas i nederkant - sängarna står ju för.

Det var bara ett litet problem med detta. När höjden förändrades, fick sängen inte längre tillräckligt tryck mot gaveln, så den lutade sig ut från väggen något. Och när sonen står i sängen och rycker i gaveln så rör den sig något. Inte helt lyckat.

Igår trodde jag att jag hade lyckats, då jag sågade till en lite ribba som jag fäste längst ner. Nu är det inte längre något glapp. Tyvärr är gaveln antagligen något för tung för att sängen ska kunna hålla den på plats, så det hjälpte inte. Alltså var jag tvungen att göra en insats idag igen. Vilken tur att jag inte var så sugen på att renovera vidare då.

Plan: Fixa en fästanordning så att man kan fästa sänggaveln på väggen, utan att skruva fast den (det finns inget att skruva fast den med, alla synliga väggar är oåtkomliga med borrmaskin). Jag funderade fram en enkel konstruktion som jag tyckte borde fungera. Om ni tänker er bordet (på bilden nedan) som väggen, så är då planen att skruva fast den ena träbiten i väggen och den andra på undersidan av överdelen av sänggaveln. På detta vis ska den inte kunna lossna från väggen. Det som blir problematiskt är att sätta den på exakt rätt höjd, så att funktionen blir ... en funktion.


Resultatet blev hyfsat. Gaveln går fortfarande att vicka lite på, men den stannar i varje fall efter några millimeter. Lite glapp bjuder jag på. Förhoppningsvis stannar den på sin plats ett tag.